BANKSIDE LOFTS APARTMENT

Refurbishment

 

Southwark, London | SE 1

This maisonette, loft-style apartment is located in the iconic 1990s Piers Gough residential complex just across from the Tate Modern on the South Bank of the Thames. The building is positioned within a cluster of buildings, including a former Victorian cocoa warehouse and 1950s office building. Strategically, within walking distance are the National Theatre, Borough Market, the City and West End. Just in the distance there are views of St Paul’s Cathedral - an important vantage in the development of our design. 

Ground Floor Plan

First Floor Plan

Each loft of this complex has been individually designed, giving the total building a unique and eclectic character. 

 

Due to the design of the building’s structure, we were able to strip out everything and start again. Central to our approach has been not only to improve the plan and increase its sense of space and fluidity, but to sensitively respond to the unique kidney shaped plan, banded by an expanse of windows on its longest side. Taking the loft-type literally, we developed a plan arrangement that ensures all spaces are open and interconnected. While doing this, there is still the possibility of closing off rooms for greater privacy, particularly for guests. 

Together with our clients, we’ve chosen an eclectic choice of materials and details that enrich the sequences of spaces and experiences throughout. On the lower level is the dining room, kitchen-living room and guest room. Here the flooring is a combination of concrete, reclaimed timber and cement tiles. The kitchen is richly painted in combination with timber and glazed tiles. The upper floor is the master suite with balcony overlooking the living area. This floor, reached by a winding, curved stair, is full of warmth; wood floor, fabrics, tapestries and colours. The bed and seating area are oriented toward St Paul’s Cathedral. 

RELATED PROJECTS