CHEPSTOW PLACE

Victorian Terrace House

 

Notting Hill | W2

 

 

This typical mid-terrace, 3-storey plus attic Victorian-style terrace house was built in the early 1920s as part of a row of twelve identical houses in the Bayswater Conservation Area, Notting Hill. The house is located on the East side of the street, facing west with kitchen and garden east facing into a garden with high walls on all sides.  

We were asked by our client couple to effectively strip out the entire interior and start again. We sought to maintain the traditional character of the house while bringing in new elements together with an interior designer from Italy. 

Floor plans

The first step in our approach was to find ways of increasing the sense of physical and perceived space as well as maximising the volume of light to what has been a generally dark house. In doing so, we introduced a glazed cube extension with large sliding doors, a couple of roof skylights, while also increasing window sizes on the rear garden side. We tweaked the position of the stairs, making them less steep and also somewhat wider. 

The kitchen-dining area is a double height space on the lower ground floor, with the ground floor living room overlooking. The entry hall has been widened to include the front and rear reception rooms. 

The master suite, including large bathroom, comprise the first floor. The second floor has two kid’s bedrooms. The closet wing has three levels. At ground floor the space has a small sitting area for a morning espresso and newspaper; at first floor is an office; at the top is a generous walk-in closet.

RELATED PROJECTS