CHOLMELEY PARK

Edwardian Semi Detached House 

Refurbishment, Extension and Basement

 

Highgate, London | N6

 

 

Cholmeley Park is a three-storey semi-detached Edwardian House located in a garden suburb of Highgate, just to the northeast of Hampstead Heath. The house is sited on a sloping terrain with a long, narrow garden falling due east. We improved and upgraded the house, together with a new, two-storey garden extension for a kids’ playroom and kitchen-dining area above.

Section through the house and garden

Despite the house having wide, generous spaces and windows typical of suburban Edwardian homes, the house was dark and introverted. We opened the space up and heightened the sense of light and connection outside. Our approach sought to maintain as much of the existing building fabric as possible - with all its qualities, imperfections and idiosyncrasies. We delight in constraints such as unusual existing features; doors, pitch pine flooring, chamfered room corners, beams, room sizes and shapes, which were all enhanced and which we drew inspiration from. For the two-storey extension, we ensured visual and physical connections to the garden. The main ingredient were steel windows and doors. We felt these appropriately suited to the period, while maximising openess and light. With open corners and window views over the surroundings and its greenery, the basement extends directly into the garden by way of generous steps, nearly the full width of the house. 

The colour palate of the kitchen is a light grey-green and green with accents of a laced pattern tile, unlacquered brass handles and coloured glass pendants set against the more rustic timber flooring. For the top floor master suite, we took away the ceiling to expose the roof pitch and structure, giving character and a heightening the sense of space. New skylights, together with a pair of clerestory coloured glass windows, bring light not only to the dark internal stair but to the master wardrobe and office. For the wardrobe we took advantage of the existing wall angles, creating a defined but open plan space. 

Master bedroom section

RELATED PROJECTS