GARRETT STREET

Live-Work Warehouse Conversion

 

Shoreditch, London | EC1

 

 

The alteration and modernisation of this three-storey Victorian industrial building near medieval Whitecross Street, accommodates living and work spaces for a creative family of four. The building is divided in three clearly defined zones: ground floor working studio-offices; first floor open plan kitchen-dining-family; and top floor bedrooms, bathrooms and laundry. Central to the design was to maintain and draw out as much of its history and character - having once housed a smithy, stable, fodder store, engine house, sawmill and workshops associated with the Whitbread Brewery and stables.

Throughout, we sought to maximise the sense of space, scale and features. This included its brickwork, trussed roof as well as large timber beams. The roof trusses were not only central to determining the sizes and shapes of the rooms, they take on a significant presence visually. 

We enjoyed working with our client’s (film director and musician) exquisite taste and deep understanding of space to create a collection of materially rich sequence of rooms. The project involved the eclectic use of materials, including reclaimed timber panelling, fabric drawer fronts, reclaimed teak lab tops, a combination of coloured and reeded glass, polished concrete, blue Moroccan tiles with stars, Corian and blackened steel and even the fossil limestone flooring from London Heathrow’s Terminal 2. All external doors and windows were replaced with Crittall steel to enhance its industrial character. The construction programme was ambitious and completed on-time in just 14 weeks.

RELATED PROJECTS